Profesjonalny czeladniczy kurs kelnerski pozwala zdobyć wiedzę wraz z praktycznymi umiejętnościami, niezbędnymi do pracy w zawodzie kelner.
Cele szkolenia:
Ramowy program szkolenia:
Program szkolenia realizowany jest zgodnie z podstawą programową zawodu nr. 74/cz, https://zrp.pl/pliki/standardy/74_CZ_kucharz.docx
- Bezpieczeństwo i Higiena Pracy
- Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
- Kompetencje personalne i społeczne
- Wiedza i umiejętności w zawodzie kelner
- Przygotowanie sal konsumpcyjnych do obsługi gości
- Wykonywanie czynności związanych z obsługą gości
- Rozliczanie usług kelnerskich
Nabyta wiedza i umiejętności:
Uczestnik szkolenia potrafi:
- organizować stanowisko pracy stosując się do zasad ergonomii oraz bhp na stanowisku pracy,
- przygotowywać miejsce świadczenia usług gastronomicznych,
- posługiwać się urządzeniami i sprzętem kelnerskim oraz przeprowadzać ich bieżącą konserwację,
- planować bieliznę i zastawę stołową do obsługi gości,
- posługiwać się bielizną i zastawą stołową do przygotowania miejsca świadczenia usług gastronomicznych,
- planować proces obsługi gości,
- dobierać metody obsługi do typów gości zakładu gastronomicznego,
- obsługiwać gości z wykorzystaniem różnych metod obsługi,
- obsługiwać rządzenia elektroniczne do rozliczania kosztów usług gastronomicznych;
- oceniać, jakość wykonywanych prac,
- komunikować się ze współpracownikami
- udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy,
- korzystać z różnych źródeł informacji,
korzystać z różnych form kształcenia ustawicznego
Pozytywnie zdany egzamin czeladniczy uprawnia do uzyskania od Małopolskiej Izby Rzemieślniczej i Przedsiębiorczości świadectwa czeladniczego, które jest formalnym potwierdzeniem kwalifikacji w zawodzie kelner
Warunki dopuszczenia, wymagane dokumenty, struktura egzaminu:
http://izba.krakow.pl/egzamin-czeladniczy-warunki-dopuszczenia-wymagane-dokumenty-struktura-egzaminu