Profesjonalny czeladniczy kurs kucharski pozwala zdobyć wiedzę wraz z praktycznymi umiejętnościami, niezbędnymi do pracy na stanowisku kucharza zarówno małej, jak i dużej gastronomii. Osoba pracująca w kuchni powinna m.in. umieć odpowiednio łączyć składniki, a także znać ich wartość odżywczą oraz energetyczną, aby we właściwy sposób skomponować pełnowartościowy posiłek.
Cele szkolenia:
Ramowy program szkolenia:
Program szkolenia realizowany jest zgodnie z podstawą programową zawodu nr. 74/cz, https://zrp.pl/pliki/standardy/74_CZ_kucharz.docx
- Bezpieczeństwo i Higiena Pracy
- Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
- Kompetencje personalne i społeczne
- Wiedza i umiejętności w zawodzie Kucharz
- Sporządzanie potraw i napojów
- Przechowywanie żywności
Nabyta wiedza i umiejętności:
Uczestnik szkolenia potrafi:
- rozróżniać surowce oraz dodatki do żywności stosowane w produkcji gastronomicznej,
- oceniać jakość surowców, półproduktów i wyrobów kulinarnych,
- wdrażać systemy zapewniania zdrowotnej jakości żywności,
- określać wartość odżywczą i obliczać wartość energetyczną potraw oraz stosować zasady racjonalnego żywienia,
- planować i organizować produkcję gastronomiczną,
- określać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty,
- szacować ceny potraw i napojów,
- wykonywać obróbkę surowców i półproduktów z wykorzystaniem metod tradycyjnych i nowoczesnych,
- sporządzać potrawy i napoje z surowców i półproduktów zgodnie z zasadami zdrowego żywienia oraz estetyki,
- stosować metody biologiczne, fizyczne oraz chemiczne utrwalania żywności,
- użytkować narzędzia, maszyny, urządzenia i sprzęt oraz przeprowadzać ich bieżącą konserwację,
- przestrzegać zasad podawania potraw i napojów,
- przechowywać surowce, półprodukty, potrawy i napoje,
- opracowywać menu dla różnych grup konsumentów,
- przestrzegać przepisów prawa dotyczących realizacji zadań zawodowych,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
- udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
Pozytywnie zdany egzamin czeladniczy uprawnia do otrzymania od Małopolskiej Izby Rzemieślniczej i Przedsiębiorczości .świadectwa czeladniczego, które jest formalnym potwierdzeniem kwalifikacji w zawodzie kucharz. Szkolenie trwa w zależności od potrzeb klienta do maksymalnie 450 godzin z czego 100h to zajęcia teoretyczne ,350h to zajęcia praktyczne.
Warunki dopuszczenia, wymagane dokumenty, struktura egzaminu:
http://izba.krakow.pl/egzamin-czeladniczy-warunki-dopuszczenia-wymagane-dokumenty-struktura-egzaminu