Profesjonalny czeladniczy kurs cukierniczy pozwala zdobyć wiedzę wraz z praktycznymi umiejętnościami, niezbędnymi do pracy w zawodzie cukiernik.
Cele szkolenia:
Ramowy program szkolenia:
Program szkolenia realizowany jest zgodnie z podstawą programową zawodu nr 76/cz.:
- Bezpieczeństwo i Higiena Pracy
- Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
- Kompetencje personalne i społeczne
- Wiedza i umiejętności w zawodzie Cukiernik
- Wytwarzanie wyrobów cukierniczych
- Dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji
- Przygotowanie określonego półproduktu do formowania wskazanego asortymentu cukierniczego
- Wytwarzanie określonego asortymentu wyrobu ciastkarskiego
Nabyta wiedza i umiejętności:
Uczestnik szkolenia potrafi:
- dobierać, oceniać i przygotowywać surowce, półprodukty i dodatki do produkcji wyrobów cukierniczych,
- rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną,
- prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami, systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- sporządzać półprodukty, wyroby cukiernicze i oceniać ich jakość,
- dekorować wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
- użytkować maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej,
- czyścić, myć i dezynfekować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy,
- przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze,
- prowadzić dokumentację produkcji,
- rozliczać zużycie surowców,
- kalkulować ceny gotowych wyrobów cukierniczych i ciastkarskich,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
- udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
Pozytywnie zdany egzamin czeladniczy uprawnia do uzyskania od Małopolskiej Izby Rzemieślniczej i Przedsiębiorczości świadectwa czeladniczego, które jest formalnym potwierdzeniem kwalifikacji w zawodzie cukiernik.
Warunki dopuszczenia, wymagane dokumenty, struktura egzaminu:
http://izba.krakow.pl/egzamin-czeladniczy-warunki-dopuszczenia-wymagane-dokumenty-struktura-egzaminu